2012

VÅRTERMINEN
Vårens repetitioner startade den 10 januari. Vi hade en konsert bokad redan den 5 februari, i Vaxholms kyrka. Vi framförde ett program med lite ovanligare julsånger och Mariasånger. Roligt att få komma till en ny kyrka och sjunga!

     

Terminen hastade vidare mot nya äventyr! Vi hade genom kontakter lyckats få in en fot i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Tisdag 21 februari höll vi genrep på plats i kyrkan, för att känna på akustiken. Söndag 26 februari började vi sedan först med att medverka med några sånger i söndagens högmässa. Efter lunch på stan genrepade vi sedan inför vår konsert kl. 17.00. Trots stort manfall p.g.a. sjukdom lyckades vi riktigt bra med hela den här dagen!

   
  

Efter denna heldagsövning hade vi inte tid att vila. Nästa konserter var inbokade i mitten på mars, då vi skulle få besök av engelske pianisten John Wilson. Ett program med svåra pianokomp 🙂 hade vi framför oss! Lördag 17 mars sjöng vi i Husby-Långhundra kyrka, och söndag 18 mars i Bälinge. Två mycket fina konserter – och härligt att bli ackompanjerade av en pianist som precis kände in och följde kören (och dirigenten!) Bilderna är från Bälinge.

   
   
   

Vi hade lyckats få in två blänkare i UNT om denna händelse, en den 15/3 och en lite större den 17/3.
 

 

Söndag 25 mars – jungfru Marie bebådelse dag – medverkade vi i gudstjänst i Gredelbykyrkan. Vi återanvände ett par av Maria-sångerna som vi sjöng i Vaxholm.

   
   

Terminen fortsatte med repetitioner tisdagkvällar, och så hade vi en heldagsövning lördag 14 april för att gnugga lite extra! Siktet var nu inställt på ”Vårkväll med Katarina och Knivsta kammarkör”.

Denna konsert, som blev Katarinas sista ”riktiga” konsert med kören, gick av stapeln en tisdagkväll i mitten på maj, närmare bestämt den 15/5 kl. 19.30 i Gredelbykyrkan. Denna kväll kändes mycket vemodig, men samtidigt så blev allt så bra – och det känns som en tröst att få avsluta med något som blev en höjdare. Dessutom kunde vi nu presentera körens nya dirigent: Francesco Acquista!

   
   
   
   
   
 

Efter detta kraftprov återstod bara ett par repetitioner på terminen, och de ägnades åt att öva inför en gemensam vårkonsert med flera andra Knivsta-körer. Lördag 2 juni medverkade vi som en av 4 körer i en hejdundrande konsert i Birigttakyrkan, Knivsta.

   
 

Efter konserten hade kammarkören sin terminsavslutningsfest i Klockargården. Trevlig stämning, god mat och Bertils sånghäften hör till traditionen när kammarkören har fest, så också denna gång. Det här var förstås en speciell kväll, härlig och vemodig på samma gång. Kvällen bjöd på många överraskningar, fina musikframträdanden, och massor av vackra ord! Det värmde enormt, tack alla! Är också tacksam för det äppelträd jag fick, ett Åkerö (och inget annat!), som jag nu ska försöka vårda så att det ger frukt om en sisådär tio år… 😉

   
      
   
     

Terminens allra sista engagemang var den 6 juni då vi deltog i medeltidsprocession i Husby-Långhundra, sjungandes ”Alta trinita beata” under idogt vandrande från Tilasgården till Husby-Långhundra kyrka. Därefter framförde vi ett par sånger vid kommunens nationaldagsfirande, också det vid Tilasgården. Det blev ett minnesvärt sista framträdande med kören. Alltunder det att regnet började falla, och tilltog mer och mer, så försökte vi le och sjunga fraser som ”där den lyser i sol”, ”Ge mig en dag av vindar och sol”, ”Och solens ljus och vindens sus och vågens sorl bland viden, förkunnar sommartiden”. Sången med titeln ”Morgon efter regn” skapade en viss munterhet i leden. 🙂
Christer frågade mig efteråt om det kändes på något speciellt vis att slå av den sista sången, nu när det var mitt sista framträdande med kören. Och det kanske borde ha varit en stund av högtid och andakt – men det idoga regnandet avromantiserade det hela på något vis! Det här blir (ännu) en rolig kör-episod att pränta ner i den bok jag ska skriva någon gång.

   
   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *